Kolfiberrodret 2016

DSC_0147
Kolfiberrodret 2016 – vi kommer garanterat tillbaka nästa år!

Den 17 december annonserades det ut en ny tävling på Facebook. Två man 120 sjömil genom Stockholms Skärgård ett par veckor innan midsommar. Start och mål i Grinda. Lagom till Kalle Anka på julafton var de 50 platserna fulltecknade och vi hade snutit åt oss en av dom. Vinnande koncept, både på pappret och i praktiken. Vi har haft en helt fantastisk kanonhelg och stort tack till Peter och Staffan som satt ihop arret – vi kommer garanterat nästa år igen!

Vi startade vid 8-snåret från hemmahamnen för att pricka första slussningen med broöppning vid 09.15 på fredag morgon. Vår startgrupp gick iväg vid 15.25 så vi hade gott om tid att ta oss ut till Grinda, luncha på värdshuset och spana in några startgrupper som gick innan oss. Man körde ”halv jaktstart” vilket innebär att fältet är som mest samlat på mitten av banan (typ Sandhamn).  Kändes som en mkt lyckad och rättvis startordning!

DSC_0128
Fin spinnakergång ned i Furusundsleden. Nervösa kaptener på färjorna men inga incidenter vad vi kunde se eller höra.

Tyvärr blekade det ur totalt 15 minuter efter vår start (de som startade 15 minuter senare tog 20 minuter på  sig över startlinjen. Vi hann inte alls tillräckligt långt bort från Grinda innan ett antal startgrupper skjutits väg. När vinden sen väl kom tillbaka blev vi alldeles för snart överseglade av ett gäng fina båtar med grymt duktiga skeppare. Typ Håkan Södergrens Tarac och Mats Victorins Boxer. Där spelar vi INTE i samma division!

vs tarac
Före Tarac, om än knappt. Nästa ben är de om, alldeles för snart. Innan vi ens hunnit vända neråt i Furusundsleden.

Några båtar från de tidigare startgrupperna gjorde dock mkt bra ifrån sig (typ vann hela rejset med ett antal minuters marginal!) så vi kan knappast skylla vår mittenplacering på vädret (attans också!). Faktum är att vi snittade 13% fortare på kryssen upp i Furusundsleden än vi gjorde på katastrof-kryssen under Seapilots etapp 3.

DSC_0150
Gillanders Carrera Saga kryssar gudomligt fint men kom ikapp först med ett par sjömil till målgång. Och sen gasade vi ikapp och om på målrakan – med en sekunds marginal. Revanch för mälarvarvet Viktor 🙂

Avsaknaden av krabb havssjö spelade naturligtvis in, men lite credd till oss själva också. Vi börjar hitta ett antal trimlägen som fungerar bra och känslan är att farten fortfarande fanns kvar när vi körde över kanan i relativt gropiga förhållanden (så gropig som Kanan blir  7-8 m/s, typ). Wasan kommer aldrig att kunna segla scratch mot en Smaragd på en sådan kryss men vi närmar oss ändå steg för steg och så fort det öppnar upp vet vi hur vi ska köra.

vita spinnen
Vita spinnen – hanterbar och plan liten sak. Funkar fint att köra riktigt branta bogar med. Mycket praktiskt skärgårdsseglingsverktyg när vinden vrider elakt runt uddar och öar.

Tyvärr var det något problem med dataloggern under andra halvan så saknar data att verifiera och leka runt med. Fråga från förra inlägget: Vi loggar all NMEA2000-trafik som går över nätverket med hjälp av en fin liten pryl från Yacht Devices (YDV Recorder). Funkat perfekt hittills – men noterade någon gång på morgonkvisten att den blinkade rött vilket betyder att den inte kan skriva till minneskortet. En omstart löste problemet men saknar alltså tyvärr all form av data från Kolfiberrodret efter 21…

DSC_0144
Solnedgång!

Vi gick iaf jämt med de båda X-99:orna som startade samtidigt som oss. Typ tills vi passerade Grinda igen på väg ut till Möja. Där någonstans lyckades vi tappa Luffa som rann iväg och till slut gick i mål hela halvtimmen före oss och 12 platser upp. Surt – vi tyckte vi hade alla möjligheter att segla jämt med henne. Nu slog vi i stället följe med InXtase som vi också mötte på Seapilot 2 Star. Bytte position säkert 10 gånger men låg för det mesta ganska långt före. Tills vi gick i mål så klart, då ryckte hon ifrån och ramlade in någon minut före oss. Fast vi hade 4-5 minuter handikapp så kom före på beräknat 🙂

Grymt kul som sagt. Nu ska båten få det sista preppet inför ÅF så ser vi fram mot 4 grymma race-dagar på havet i början av juli!

DSC_0152
Målgångsbuffén uppdukad. Mums efter 20 timmar på sjön!

 

13442409_10209316926142100_1187883041639137265_n
Stilstudie Smaragd vs Wasa 30 – eller vad 500 kg extra i kölen innebär i praktiken… Eller som någon på bryggan sa ”Jasså det var Ni som lutade så mycket!”

En reaktion på “Kolfiberrodret 2016”

  1. YDV Recorder, tack för tipset. Antar du reserchade marknaden innan..
    Hmm risk för tillslag inom en vecka. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *