Pulpitprojektet

Behöver ju en ny pulpit och fattade det enda rationella beslutet: att tillverka den själv av kolfiber och VP-rör. Efter lite rörbockande, mätande och en del tänkande så började det hela att ta form. Julledigheten fick målsättningen att färdigställa projektet.

IMG_20160107_213432
Designen är tänkt att den ska tillåta focken att skotas utanför pulpiten på öppnare bogar. Dvs ingen fock veckad över mantåget. Därav pulpitmontage akter om förstaget och inget tvärstag i mitten. Vinkeln på benen är (eller skulle åtminstone vara) densamma som förstaget.

Projektet gick i mål. Någon form av pulpit producerades och den blev såvitt vi kan bedöma tillräckligt bra och snygg för att testas i skarp drift. Tyvärr är det nog så, att såväl ”bra” som ”snygg” passerades med ganska knapp marginal.

Finishen på det färdiga bygget blev… sådärbra. Eller åtminstone under förväntan. Hursomhelst är pulpiten en brutal kick-ass grej som på alla sätt kommer att pryda förskeppet mer än den tidigare. Hallå – den är ju i kolfiber 😀

Det är förmodligen med pulpitar som det mesta som tokskallar ägnar sin fritid åt att bygga. Det krävs att man gör tre exemplar för att det ska bli bra. Nu är pulpuit #1 färdigställd och även om det var kul och enormt lärorikt, känns det ganska tveksamt om det blir någon #2. <edit. det behövs visst en ny akterpulpit också. Hjeeeeertmans haaaaallå! (?)>

 

IMG_20151229_182534
Carbon fiber pulpit under construction

Konstruktionen består av kolfiberstrumpa på VP-rör med förstärkningar i form av enkelriktad väv närmast rör-formen. Strumpan slätar över mindre ojämnheter pga överlappande väv etc och ger snygg ytfinish. Alla förstärkningar ligger fint dolda under strumpan.

Kolfiberpulpit i plastpåsugn med kupéfläkt

Allt kladdas in med vinylester, lindas med perforerad krymptejp och maskeras som Darth Vader. Tejpen krymper vid lätt upphettning med värmepistol, skapar bra tryck på laminatet och överflödig vinylester trycks ut. Darth Vader ugnen värms upp till ~80 grader ett par timmar. Vinylester är som bekant fantastiskt starkt och har limmande egenskaper såväl som drag/skjuvhållfasthet i klass med epoxy om – men bara om – den efterhärdas med värme.

Anledningen till att finishen på slutprodukten brister är tudelad. Dels bristande erfarenhet av att arbeta med kolfiber för att få det att se snyggt ut. Dels bristande erfarenhet av att dimensionera kolfiberkonstruktioner.

 

IMG_20151230_122348
Iteration 1. Jämn yta och snygg ytfinish nästan överallt. Men alldeles för klent dimensionerat. Måste dit mer kolfiber i böjarna. Mycket mer!

 

Den första versionen blev helt enkelt för svag. För klent dimensionerad med för lite fiber på kritiska punkter. Pulpiten kändes oväntat svajigt, många laminerade provbitar till trots. Min erfarenhet av kolfiber är att det inte ”brukar” gå att göra det svagt. Men det var tydligen fullt möjligt…

 

IMG_20151230_141837
Snyft. Renslipad yta och sluttramsat med unidirectional väv-remsorna. Nu kommer multiaxialmattan Hugo med 800 g/m2 fram. Lindas två varv runt alla böjar och toppas med en tunn väv med lite finish. Den förra klumpar sig och ligger inte alls jämt. den senare vrider sig och krånglar sig utan dess like när krymptejpen lindas på plats. Suck. På med tygtrasor för att suga upp vinylester-resterna och in i ugnen. Kladdigt!

 

Med en ”nästan färdig” pulpit så var det bara att slipa av ytan, lägga på ny väv och kladda på mer vinylester. Resultatet blev väsentligt starkare, men den relativt fina ytfinishen sabbades och rören blev småbuckliga pga stor skillnad i fibermängd mellan olika partier + en hel del handslipning för att bli av med ojämnheter.

 

IMG_20160107_213550
Ojämn rörtjocklek och mindre snygg vävstruktur!

 

Eftersom väven krånglade sig och förstärkningarna nu dessutom hamnade såväl ”fläckvis” på utsatta ställen såväl som utanpå den snygga kolfiberstrumpan så varierar rörtjockleken naturligt över pulpiten. Det blev dessutom inte helt jämt, utan krävdes ett par dagars mördande slipning (kolfiber är stenhårt och jättedammigt att slipa!) för att få lite fason på eländet och bli av med de värsta kolfiberstickorna.

Slipandet sabbade förstås all form av snygg vävstruktur i ytfinishen men nu fanns det iaf ett stort antal mm homogen kolfiber att hyvla av för att få det tillräckligt slätt…

Pulpit kolfiber
Slutresultatet. Gjorde ett par små stag i bakkant för att montera övre mantåget. Undre mantåget fästs med dyneema-ögla runt nedre staketpinnen.
IMG_20160107_213333
Ytbehandlingen består av två strykningar med vinylester toppat med en burk klarlack.

 

 

5 reaktion på “Pulpitprojektet”

  1. Coolt. Imponerande.
    Både ”bra” och ”snyggt” är viktigt – och jobbigt! 🙂

    Känner också igen ordet ”rationella” för mitt lilla arbete med beslutet att själv tillverka en liten pod, för 2 st instrument. (Liksom tanken med att man egentligen behöver göra flera st..) Vanligt glasfiber dock. Formen, en skolåda i plast från Jula. Bryderier återstår ang fästanordningen/lister. Ska kolla på Juntze, enligt tips.

  2. Bra idé med skolåda! Man ser börjar se märklig potential i diverse pryttlar 😀

    Köpte ett par lådinsatser för bestick på Bauhaus i går. Tänkte det var utmärkt formmaterial för diverse små boxar/lampskärmar osv…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *