Dibondgarderob

Någonstans känns det inte riktigt rätt att bygga saker till båten utan att lösningsmedel är inblandat. Men kul är det, aluminiumkompositmaterialet Dibond. 0.3 mm aluminium, en kärna av plast och sen 0.3 mm aluminium igen. Starkt, trevlig finish och relativt lätt. 3.8 kg per kvadratmeter för 3 mm tjock skiva. Den duger mer än gott att bygga inredning av. Inte kojbotten kanske, men för kök och garderob som jag tänker använda den till är den kanon.

Bearbetningen är hur simpel som helst. Såga ut med sticksåg, fräs spår med handöverfräsen, bocka, montera. Bockningen går elegant och utan specialverktyg. Bara att ställa in lagom djup på handöverfräsen och fräsa bort ena aluplåten och halva kärnan. Sen bockar man enkelt för hand. Går bra med vinklar upp till åtminstone 120 grader utan att plåten bryts sönder.  Vill man, går det även fint att valsa stora radier över en rörbit utan att ta till fräsen.

DSC_0765.JPG

 DSC_0766.JPG

Här är en del av vår nya garderob (för segelförvaring, seglarkläder, flytvästar, elanläggning och lite annat smått och gott):

DSC_0764.JPG

DSC_0763.JPG

 Om formen är rätt avmallad (peppar peppar) ska det bara vara att lyfta på plats och bulta fast i flänsarna. Men först ska det plastas fast lite ”garderobsinredning” i båten. Och en vända topcoat. Så lite lösningsmedel blir det trots allt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *