One of a kind 1981 – ett stycke Wasa 30 historia

One of a kind var ett väldigt kul upplägg där tidningen Båtnytt från slutet av 70-talet till slutet av 80-talet varje år arrangerade en tävling där de lät ett antal båtar av liknande typ göra upp på vattnet.

1981 var det långsmalt tema och Wasavarvet var representerade med 30:an i form av Börje Tanmarks Rödnäbba. Rödnäbba seglar numera på västkusten och har några fina skalper från bland annat Tjörn Runt på senare tid.

 

Båten seglar med nummer två i seglet men var faktiskt den allra första Wasa 30 som tillverkades. Tanken var att Leif Ängemark själv skulle ha första exemplaret, men Börje Tanmark stod på sig och lyckades köpa just det första exet. Båt nr 2 fick istället bli nr 1 därför att Leif skulle ha S1.
SWE2_5
Med tiden hade det blivit mer och mer prestige i dessa arrangemang. Båtnytts tävling var en viktig marknadsföringskanal och de flesta varven såg till att bemanna sina ekipage med professionella märkesförare och segelmakare.

 

1981 samlade One of a Kind därför som vanligt en rad besättningar med tunga CV:

 

  • Lasse Köhler i Safir var svensk mästare ett antal ggr.
  • Jörgen Sundelin i X-102 OS-seglare m.m
  • Håkan Södergren i Athena, båtdesiger av ett antal fina seglare m.m
  • Jörgen Stenholm i BB10 med ett antal SM-tecken i Drake
  • Rolf Magnusson i  Contrast 33 med designer som Ballad i bagaget.
  • Emil Sandberg i Smaragd med fler SM-guld än vad man kan räkna på en hand
  • Esa Attala i H 323 – Finsk mästare i ett antal klasser
  • Bobo Almqvist i Nova på den tiden en mycket meriterad seglare
  • Tiger´n Johansson i Tiger 22 meriterad A22-seglar

På Rödnäbba seglade utöver Börje även Nenne Andersson som senare byggde och framgångsrikt tävlade med sin 30:a SWE-41 Blower (en av få som väger in enligt spec. 2 400 kg).

Både Börje och Nenne är erkänt duktiga seglare men någon fabrikssatsning var det inte tal om.  Genom Leif Ängemark och Bennet Thörners på dåvarande WASA Sails (sedemera Gran i Gbg) försorg lyckades man dock få låna ett nytt segelställ till dessa seglingar.

Nenne Andersson berättar själv om förberedelserna:

Kvällen innan seglingarna kunde man se hur många strippade sina båtar genom att plocka ut allt som var löst (och lite till) ur båtarna. Vi seglade omkring med dynor och allt som båten var standardutrustad med (vi bodde ju i båten) möjligt att vi tog ut någon extra kastrull som inte behövdes. 

En intressant sak som uppdagades inför One of a Kind -81 var att Emil Sandberg i Smaragd och Jörgen Sundelin som faktiskt seglade X-102, tyckte innan seglingarna att vi i Wasan hade för högt LYS-tal (1,20) på den tiden, de påstod att dom hade aldrig blivit från/omseglade av någon Wasa 30 tidigare så därför skulle Wasan ha ett lägre LYS-tal.  Efter seglingarna när vi stod som totalsegrare ville man inte kännas vid det man talat om tidigare.

Med det lilla preludiet så kan man klicka sig vidare till  ”Media” för att, med en förhoppningsvis lite rikare bakgrundshistoria, ta del av Båtnytts reportage från tävlingarna 1981.

swe2_2a SWE2_3a

En reaktion på “One of a kind 1981 – ett stycke Wasa 30 historia”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *