Kolfiberrodret 2017: Inför

I morgon bitti slussar vi ut och åker till Grinda för starten i årets upplaga av Kolfiberrodret. En av årets absoluta höjdpunkter (jiiises vad man ångrar ett sånt uttalande framåt småtimmarna lördag morgon och 14:e sättningen av spinnakern i hällregn!)

Startfältet är späckat i år, över 100 båtar anmälda och det är inga dussinseglare i startfältet. Kommer bli extremt tight i toppen. Några som borde vara med och slåss om det är väl t ex Boxer, Jenny, Testarossa, Imbruglia och Dolce Vita. Även Capuccino och någon av NF:arna är nog med där uppe. Expressen Tillflykten kan också rinna  på rätt bra och fjolårsvinnaren Pani (SK30) borde kunna vara med däruppe i år igen.

2016 års upplaga – på väg söderut i Furusundsleden ett par timmar efter start. Vi kör grönsvarta i högerkant av bilden

Prognoserna har varit relativt stabila i några dagar med hanterbara sydliga vindar som vrider mot sydost och framåt lördag förmiddag tom ost. Blir eventuellt lite blåsigt framåt lördag morgon med toppar över 10.

Europeiska modellerna talar om vindar som tangerar 10 meter tidig lördagmorgon (som mest). Klart hanterbart!

Exakt bansträckning annonseras ut senast 09.00 i morgon bitti men eftersom det ser ut att bli vind hela natten skulle jag tro att arrangörerna är sugna på  bana 4 som är den längsta sträckningen (105 M).

Sträckning 4 – dragrace från Grinda följt av bansegling på Kanan. Kan ju bara bli helt galet skoj (och stökigt)!

 

Detta är ett sjukt jobbigt race. Redan i fjol med 50 båtar var det tight. Inte bara navigering i trånga vatten och 16 spinnakersättningar utan situationer med omgivande båtar i princip hela tävlingen. I år är det inte mer plats, men dubbelt så många båtar. Koncentrationen måste vara på topp i princip hela racet.

Med lite tur kan vi få varsin timme i kojen efter Sandhamn. Det lär behövas för att hålla koncentrationen uppe mot slutet. Prognosen med ostvridet behöver inte vara helt dum för oss. Kryss ner utanför Möja är ingen personlig favorit, tar mer än gärna lite mer öppet åka i 10 m/s. Då rinner Wasan på fint och det ger dessutom lite andrum åt gasten som kan dåsa lite innan spinnakersättning och medvindsåka på vägen upp igen.

Regn är ju också en sak som frestar på. Sikten blir sämre, allt blir blött och kallt och allmänt skitjobbigt. Regnprognoserna har varit växlande, men nu ser det faktiskt inte så illa ut. I bästa fall klarar vi oss helt (ej sannolikt), i värsta fall blir det dropp under lördag morgon och förmiddag. Men vi slipper ösregn under de mörkaste timmarna iaf, mkt skönt!

Regnprognos 09.30 lördag morgon

 

Har skaffat ett Instagram-konto då alla tävlande ska lägga upp minst 5 bilder under racet. Får se hur det går, men jag antar att man ska kunna se bilderna vi eventuellt lyckas att lägga upp här:

https://www.instagram.com/fabianlyman/

I övrigt är ju AIS:en påslagen om man vill följa vår framfart – exempelvis på Marinetraffic.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *