Boattent – provmonterat!

Boattent är ett ganska innovativt koncept som lanserades på Indiegogo för ett knappt år sedan. Vi hakade på tåget och har sedan dess haft en ganska kul resa med upphovsmannen Anibal Damiao för att till slut kunna lägga vantarna på ett av de först tillverkade exemplaren.

DSC_0514

Efter besvär med feldeklarerade blåsor som fastnat i tullen, feldimensionerade blåsor som kommer fram och till slut väldimensionerade blåsor skickade från Portugal i stället för Hong Kong har vi nu alltså fått samtliga delar till vårt Boattent. Eller, egentligen hade vi det redan i början av augusti men tiden och möjligheterna att spendera tid vid båten har tyvärr varit alldeles för begränsade sedan dess.

Idag var det i alla fall dags, nu provmonterade vi vårt nya sittbrunnskapell för första gången ”på riktigt”. Den bärande idén bakom Boattent är att göra ett lätt sittbrunnstält helt utan hårda delar. Rejäla gummiblåsor inuti ett skyddande lager high-tech tyg utgör i stället den bärande strukturen, precis som på en del kupoltält. I teorin ger detta förstås många fördelar. Utöver vikten blir det lätt att stuva undan. Inga borrhål eller liknande fasta installationer krävs för att montera upp tältet och förhoppningsvis lätt och snabbt att montera.

Boattent in bag
Tältet kommer i en ganska så elegant väska. Det går lätt att få ned tältet i väskan och likaså bra och lättstuvat format på det färdiga paketet. Vikten är också imponerande låg. Väska med samtliga sidor väger uppskattningsvis inte mer än ca 5 kg.

 

DSC_0529
Ena benet med ventil. Innanför tygskalet finns en gummiblåsa (rätt variant, inte de som kom bort i tullen och hade fel mått) som känns väldigt rejäl. Tydligen har en annan ägare haft problem med sina så Anibal har meddelat att han kommer skicka ut nya blåsor efter säsongen till alla som köpt första generationens tält.

 

DSC_0530
Tältsidorna, front och bakstycke är alla löstagbara och går att få med fönster eller vanligt vattenavstötande tyg. De fästs med rejäla dragkedjor som känns väldigt gedigna och påkostade. Höga betyg här!

 

DSC_0517
Så här ser tältet ut inifrån med fönstersidorna monterade (finns ett par sidostycken i tyg också, om man vill slippa se Bavarian som är förtöjd om styrbord).

 

Vy åt babord genom fönstersidan
Vy åt babord genom fönstersidan
Vy bakåt
Vy bakåt. Vi valde att göra vårt tält med full ståhöjd i mitten (ca 1.90 cm). Strul med en tvinnad luftblåsa i aktre babordsbenet vid provmonteringen gör att det ser (och är) snett ut!

 

och så här ser det ut från utsidan
Och så här ser det ut från utsidan. Bomen får vikas åt sidan då tältet ska ge full ståhöjd inuti.  Äntligen en fördel med Wasans minimala E-mått….

 

DSC_0523
Varje tälten är förstås skräddarsytt efter beställarens båt och vi tog själva måtten som ligger till grund för vårt. Här ser man att vi kanske skulle sträckt ut tältet 10-15 cm ytterligare akteröver. Nu är det gränsfall om skjutluckan till akterruffen går att ha helt öppen under tältet. Här har vi provat att fästa tältet i mantågsstöttorna. Relingslisten är ett högst gångbart alternativ det också. Den övre fästpunkten i toppen på tältet kan man ev. fästa i dirken för ökad stabilitet men vi kände inte att det behövdes.

Överlag har vi så här långt övervägande väldigt positiva omdömen om vårt Boattent. Det går väldigt snabbt att sätta upp för en person och det är lika lätt att fälla ihop. Det är lätt att fästa i båten och strukturen är relativt stabil (nej – det håller förstås inte att luta sig mot ”tältpinnarna” men den står väl upp mot måttliga vindar och belastningar).

Största problemet – och det kan nog bero på bristfällig montering av våra blåsor mer än generellt problem med konstruktionen – är detta:

DSC_0511 DSC_0508

det korvar sig!
det korvar sig!

Vi lyckas inte få strukturen att se ”snygg” ut. Jämför man med bilderna på Dufouren som Anibal har på sin sida är vårt ”kryss” där benen möter varandra vid takets högsta punkt ett skämt! Och det gör givetvis att vårt tält står lite sämre och ser (är!) lite krokigt ut. Gissningsvis är våra gummiblåsor vridna någonstans och vi har väl inte lagt 100% själ och hjärta för att få dem helt raka så detta hoppas vi kunna få ordning på framöver.

Vi behöver också laborera lite med att hitta bästa placering för benen, då vi märkt att detta kan påverka tältets form väldigt mycket eftersom det är en så flexibel struktur i grunden. Vi har några alternativ och bäst passform på tältet är eventuellt i konflikt med möjligheten till enkel passage in och ur båten med uppfällt tält. Inte oväntat då det är extremt trångt om plats på friborden på vår båt. Sen vill vi nog ha en fönstersektion bakåt också, där har vi bara tyg i nuläget. Men båda dessa saker går lätt att fixa till.

Sammanfattningsvis en mycket rolig produkt, vi är väldigt glada över att ha fått vara med och lägga vantarna på ett förserie-exemplar. Trots denna tidiga, gränsande till prototyp-fas, är det imponerande detaljkvalitet på vårt tält. Konceptet håller och utförandet är med beröm godkänt. Detta är definitivt en produkt som förtjänar att lyckas!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *