Pysselmaterialsförsök

Ta ett par skopor vinylester och blanda ner en skvätt dimethylanilin. Toppa med ett par procent metyletylketonperoxid (inte omvänd ordning). Smeta ut på pysselmaterialet. Sätt på fläkten. Gå upp och ät middag. Gå från matbordet och byt kläder till några som inte luktar styrén. Gå tillbaka och ät upp. Gå ner igen och titta till experimentet. Ok, inget har hänt. Sov på saken.

DSC_0663.JPG

Det härdade bra över natten iaf! Skönt. Var lite orolig att vinylestern dels skulle vara för gammal, dels inte kompatibel med kolfibern.  833g väven var ganska tacksam att arbeta med. Tjockleken gjorde att det var lite svårbedömt om den var genomvätt. Men de täta sömmarna och fina kompakta strukturen i väven gjorde att den inte trasslade sig och betedde sig som  tunnare vävar brukar kunna göra.

Det blir härligt tjocka skivor av bara ett enda lager väv:

DSC_0664.JPG

 DSC_0665.JPG

 Däremot är styvheten i det färdiga laminatet något av en besvikelse. Det är styvare än motsvarande referensbit med glasfiberväv men inte anmärkningsvärt mycket. Kanske är svårt att få det bättre med handupplagt (?) men jag hade nog förväntat mig lite mer.

Nå, viss ödmjukhet för att det blir bättre vid nästa försök får man nog ha. Och (ganska) styvt är det trots allt. Och svart är det. Och snyggt är det. Och användas ska det. När slipdammet lagt sig…

Det var slipverkstad i båten i dag. Dålig verkstad. Dammigt och jävligt förstås som alltid när man slipar glasfiber. Ännu mer så eftersom munstycket till nya grovisen var för litet för att sätta direkt på GEX:en. Sen hade någon slarvat här och där och inte sågat bort flänsar med någon större precision. På det igen med tigersågen. Som förstås gick sönder. Näe, bättre lycka nästa gång. Just nu känns det lite för långt till ”färdigt” och lite för kort till sjösättning.

2 reaktion på “Pysselmaterialsförsök”

 1. Kul med kol, tror jag vill ha de oxå.
  Är även starkt sugen på att införskaffa en vaccumpump för att få det där extra,
  Var köper du ditt material?
  /Christer

  1. Mmm nåt speciellt med kolfiber. Man vill liksom bara ha fast man vet att det egentligen inte behövs. Tror vacuum och/eller lite värme är bra om man vill få till det ordentligt. Köper mesta av det jag använder från Carbix, Jimmy där är jättebra att ha och göra med.

   Fingrade på lite kolfiberrör i senaste beställningen men sansade mig och köpte aluminium i stället. Tänkte att det får bli rörkojer i akterruffen. Så kommer paketet och dom där 10 meter rör väger ju säkert 5 kg!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *